Gode råd imod ømme ben
Døjer du med ømme muskler og især ben, så findes der flere svar på hvorfor og hvordan du kan komme det til livs.
Årsagerne til muskelsmerter er mange. Dog er den generelle årsag overbelastning af musklerne, altså træningsømhed. Det er blot en af mange årsager, så smerterne kan skyldes andre tilstande også. Disse andre smerter kalder man for sekundære smerter. Nogle gange kan årsagen også være uvis, man kender altså ikke årsagen til smerterne.
Ømme ben på grund af træning
Den hyppigste form for muskelsmerte er træningsømhed. Den opstår efter træning. Det kan være dagen efter eller to dage senere. Denne ømhed kommer, fordi dine muskler er blevet trænet enten kraftigt eller på en uvant måde. Sådanne smerte forsvinder af sig selv. Der kan gå op til en uge før træningssmerterne er væk. I denne periode er man ikke i tvivl om, at man har muskler, og man vil hurtigt kunne mærke forandringer i musklerne.
Muskelømhed som kommer af efter træning kaldes DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness), og kan fx lindres ved brug af muskelshampoo. Dette kommer sker som følge af træningen, fordi der kommer små brister og overrivninger i muskelfibrene ved træning. Derved opstår der ubalance i vævet omkring musklerne også kommer ømheden, som er en lokal inflammation og betændelsestilstand. Når musklerne er blevet trænet, skal de have tid til at komme sig, netop på grund af de små overrivninger i muskelfibrene. Derfor må du helst ikke træne de samme muskler to dage i træk. Musklerne skal hvile sig og have ro, så de kan blive stærkere, og så den kan gøre sig klar til næste træning. Når du træner musklerne i din krop, nedbrydes de (overrivninger af muskelfibre), får musklerne ikke tid til at komme sig, risikere man at nedbryde vævet i musklerne, og deraf kommer der skader og smerter.
Efter træning
Muskelsmerter som opstår efter træning (DOMS), kommer kun hvis du træner så hårdt, at der opstår briter og overrivninger i muskelfibrene. Så hvis du ikke oplever smerter efter træning, har du ikke gjort det godt nok, eller du har i hvert fald ikke udfordret dine evner nok. Dog kan det som regel ikke undgås at få en smule ondt efter træning, om du har ydet maksimalt eller ikke.
Hvis du virkelig elsker at føle smerten efter træning, så kan du lade være med at strække kroppen ud efterfølgende. Faktisk er det slet ikke godt for musklerne, at strække ud efter træning. Det vil strække ekstra meget i muskelfibrene, som allerede er blevet revet over ved træning, så udstrækning er ikke specielt godt. Det er bedre at nedvarme efter træning. F.eks. hvis du har løbet, så skal du enten gå eller lunte af, eller efter spinning, så rul af osv.
Smerter der gavner
DOMS skal gøre ondt og give lidt ubehag og nedsat ydeevne. Du må ikke blive skræmt af ømheden og holde dig væk fra træningen, tvært imod. Træn som du skal, vil og har lyst til. Lær at accepter smerterne, det dem der gør dig stærkere. Vær ikke bange, de stive ben og de ømme overarme bliver gode igen, og til næste træning kan du måske tage flere kilo.
Det er vigtigt at lytte til din krop, når du har smerter, brug for eksempel ice gel til at køle musklerne af med efter træning. Træn ikke for hårdt, når du har ondt og giv musklerne tid til at genopbygge sig. Hvis du ignorer dine smerter, kan du risikere at musklerne ikke bliver genopbygget, men bare nedbrydes igen og derved får du varige men, som skader. Dog skal du ikke tage ”lad dine muskler komme sig” til dig på den dovne og negative måde. Musklerne og kroppen skal stadig holdes i gang, men uden overdrivelser. Jo mere du træner på denne måde, desto mindre vil du opleve DOMS. Dine muskler vil restituere hurtigere, og så kan du sagtens træne hver eller hver anden dag, også selvom du træner hårdt hver gang.
Lad DOMS være motivation, for at gøre det ligeså godt og hårdt til næste træning.
%