Hvordan behandles ømme ben?

Der er mange forskellige årsager til smerter i benene. Til de mange årsager medhører der også mange behandlings muligheder. Det kommer nemlig helt an på, hvilke årsager der er til, at du har ømme ben. I denne artikel går vi gennem de forskellige årsager, og hvordan de hver især kan behandles.

Behandling-af-ømme-ben--intext_1Først og fremmest er det vigtigt at vide, hvordan benet er opbygget. Benet består af to sammensatte muskler, låret og underbenet, hvor knæet forbinder disse to.

Benet sørger for, sammen med foden, vores gang og at vi i det hele taget kan gå. Derfor er det til stor gene, når der opstår ømhed i vores benmuskler.

Har man problemer med ømhed – eller muskelsmerter, skal man søge hjælp hos sin læge. Dog kun hvis generne er vedvarende.

Ofte ses det nemlig at årsagen til ømme ben, er overbelastning af musklerne. Der kan være tale om træningsømhed og/eller overvægt. Det er blot to af mange årsager. Smerterne kan skyldes andre tilstande også. Disse andre smerter kalder man for sekundære smerter. I nogle tilfælde er ømheden uvis, man ved altså ikke hvorfor der er opstået denne ømhed.

Ømhed grundet træning

Den hyppigste form for muskelsmerte er træningsømhed. Den opstår efter træning. Det kan være dagen efter eller to dage senere. Denne ømhed kommer, fordi dine muskler er blevet trænet enten kraftigt eller på en uvant måde. Sådanne smerte forsvinder af sig selv. Der kan gå op til en uge før træningssmerterne er væk. I denne periode er man ikke i tvivl om, at man har muskler, og man vil hurtigt kunne mærke forandringer i musklerne.

Behandling-af-ømme-ben--intext_2Træningsømhed kaldes også DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness). DOMS er er smerter der gavner. Det opstår som sagt, som følge af træningen, fordi man træner hård eller på en uvant måde. Ømheden kommer, fordi muskelfibrene reagere på træningen ved at briste og der sker små overrivninger. Det giver ubalance i vævet omkring musklerne, og derved kommer muskelømheden og der dannes en slags inflammation og betændelsestilstand.

Musklerne skal altså have tid til at komme sig efter træningen, grundet de små overrivninger i muskelfibrene. Derfor skal man ikke træne de samme muskler to dage i træk! Musklerne skal hvile sig og have ro, så de kan blive stærkere, og så den kan gøre sig klar til næste træning. Får musklerne ikke tid til at komme sig, risikere man at nedbryde vævet i musklerne, og deraf kommer der vedvarende skader og smerter.

Overvægt

Har man ofte smerter og ømme ben, kan overvægt have noget at sige. Hvis musklerne konstant er på arbejde, vil de reagere ved at blive ømme. Dog kan overvægtige også døje med vand i kroppen, og det kan benene også blive meget ømme af. Der er to ting der hjælper her: Motion og træning. Taber man sig, vil overbelastningen blive mindre. Træner man ved siden af konditionstræningen, så får man automatisk flere og stærkere muskler. På den måde bliver benene stærkere og vil kunne klare et større pres.

Sekundære årsager

Der kan dog også komme muskelsmerter eller ømhed af andre sekundære grunde. Disse skyldes sygdomme eller andre tilstande, som gør, at musklerne reagere på en måde, hvor man får ondt. Det kan være øget tryk i musklen, psykiske lidelser, medicinske sygdomme, ændring af belastningsmønsteret, arvæv i musklerne og nervetryk- eller andre nerve sygdomme.

Alle disse, ovenstående, nævnte sekundære smerter kommer af andre sygdomme eller tilstande, som man lider af f.eks. øget tryk i musklen, psykiske lidelser, medicinske sygdomme, ændring af belastningsmønsteret, arvæv i musklerne, nervetryk-eller andre nerve sygdomme, slidgigt, diskusprolaps, og fjernsmerter.

%

Så mange procent af vores knogler sidder fra lænden til tæerne