Artiklen indeholder reklamelinks

Sportstape er meget anvendt inden for den professionelle sportsverden. Dog bliver det også anvendt i høj grad blandt ”amatører” og motionister. Når en idrætsudøver har brug for ekstra støtte, bliver det ømme led tapet op, for på den måde at give idrætsudøveren mulighed for at fortsætte med sin idræt.

Forebyggelse af skader med sportstape kan kun ske, hvis idrætsudøveren har en skade i forvejen. Her forebygger man altså leddet mod yderligere skader. Sportstape bør ikke anvendes, hvis leddene ikke i forvejen er belastede – tapen skal med andre ord kun anvendes, hvis et led er ustabilt.

Skal jeg bruge sportstape eller kinesiotape?

Sportstapen er den vi kender som den lille hvide tape. Sportstapen er uelastisk, og er derfor særligt god til at give støtte til led, der ikke må komme i yderpositioner. Kinesiotape ses oftest i flere forskellige farver. Kinesiotapen er i modsætning til sportstapen elastisk og anvendes typisk til at give støtte til led, der kræver mere bevægelse – for eksempel knæet eller låret.

Hvornår skal jeg bruge sportstape?

forebyg-skader-med-sportstape-tekstbillede-703x336

Sportstape bruges, når du har fået en skade, og har behov for ekstra støtte til leddet. Hvis du for eksempel har forstuvet anklen, kan du med fordel tape din ankel op. Ved at tape anklen op, nedsætter du risikoen for, at leddet kommer i yderpositioner, som kan stresse vævet. Tapen støtter og giver kontrol over leddet, og så fungerer det som en erstatning for det skadede væv.

Det er meget vigtigt, at der ikke bliver anvendt sportstape på akutte skader. Ved akutte skader ses det oftest, at leddet hæver. Hvis man lægger tape på et led, der er hævet eller er ved at hæve, kan det give cirkulationsproblemer, og tapen vil i takt med hævningen gnave sig ind i huden og kan på den måde give sår. Ved hævninger skal du i stedet hellere hæve leddet – for eksempel anklen – for at undgå øget blodtilstrømning samt lægge is på til at mindske hævelsen.

Fordele ved korrekt optapening

Når et led bliver korrekt tapet op, kan det give en række fordele. Det belastede led bliver støttet, og det giver dig bedre kontrol over leddet, så det ikke bliver bragt i yderpositioner, der stresser vævet og leddet. Ved at aflaste leddet på denne måde, genopbygger din krop også vævet hurtigere, og du kan dermed hurtigere komme tilbage til din sportsgren eller arbejde. Din skadesperiode bliver altså forkortet ved hjælp af korrekt optapening.

Hvor længe må jeg lade tapen sidde på?

forebyg-skader-med-sportstape-tekstbillede-ur

Sportstape må gerne sidde på leddet i 2-3 dage i forbindelse med almindelige hverdagsaktiviteter. Her er det vigtigste, at tapen på ingen måde må virke generende for huden eller leddene. Hvis tapen er sat for stramt på, vil blodcirkulationen forringes. Alle kroppens led og muskler har behov for blodcirkulation – og dermed ilt. Dårligt blodomløb kan derfor give uro i benene, åreforkalkning eller kolde ben, fødder m.m.

Hvis du anvender sportstape i forbindelse med idrætsaktiviteter, vil dine led opleve en større belastning. Dette kan også medføre nogle mindre hævelser på det belastede led. Derfor anbefales det, at tapen fjernes efter en større fysisk belastning for at give området ro.

Lær at tape dig selv op

Du kan lære at tape dine egne led op. Her gælder det, at øvelse gør mester, derfor skal du ikke give op, hvis det ikke lykkes første gang. Der findes flere forskellige teknikker til at tape dine led op – og så afhænger det selvfølgelig også af hvilket led, der skal tapes op. Når du skal tape et led op, skal du også gøre dig nogle overvejelser om hvilken type sportstape, du skal bruge. Skal den være elastisk eller uelastisk?

Når du taper dig selv op, skal du også sørge for, at du sidder i en afslappet stilling. Derudover er det vigtigt, at tapen er glat, når den bliver lagt. Du skal altså undgå, at tapen folder eller på anden vis ligger ujævnt, da dette kan give ubehag og eventuelt begynde at gnave.

På Youtube kan du finde en masse videoer om, hvordan du kan tape ankel eller knæ op. Hvis du ikke føler dig sikker i at lægge tapen selv, kan du eventuelt få hjælp af en fysioterapeut, som også kan give dig praktiske råd om, hvordan du fremadrettet selv kan tape dig selv op.

I 2012 blev bogen ”Tape dig selv” udgivet. I denne bog kan du også finde anvisninger og praktiske råd til at tape dig selv op – bogen er også velegnet til nybegyndere.