Artiklen indeholder reklamelinks

Muskelsmerter og ømme muskler kan komme af flere årsager. Ofte ser man muskelømhed efter træning, eller ved overbelastede muskler.

Der kan dog også komme sekundære muskelsmerter eller ømhed af andre grunde. Disse skyldes sygdomme eller andre tilstande, som gør, at musklerne reagere på en måde, hvor man får ondt. Det kan være øget tryk i musklen, psykiske lidelser, medicinske sygdomme, ændring af belastningsmønsteret, arvæv i musklerne og nervetryk- eller andre nerve sygdomme.

Alle disse, ovenstående, nævnte sekundære smerter kommer af andre sygdomme eller tilstande, som man lider af.

Øget tryk i musklen
Kommer især hos sportsudøvere. De udvikler muskelsmerter i takt med deres sports aktiviteter. Det kan skyldes, at muskelhinden er blevet stram, og der derfor ikke kan komme nok blod til musklerne. Dette kalder man ”kronisk kompartment syndrom”.

Psykiske lidelser                       
Lider du af en depression, vil du opleve nogle muskelsmerter. De komme som følge af nogle ændringer i dit nervesystem, og din opfattelse af smerter kan også være ændret grundet depressionen.

Medicinske sygdomme         
Sekundære-muskelsmerter--intext_1Når man lider af sygdomme som f.eks. kræft, sukkersyge, D-vitaminmangel, Stofskiftesygdomme, infektioner, gigt, så medfølger der næsten altid en eller anden form for muskelsmerte eller ømhed i musklerne. Dette er en af de mange symptomer, der ikke er nemme at undgå, og som kun gør sygdommen værre. Er dette et stort problem kan man få nogle gode hjælpemidler, til at lindre smerterne, fx muskelbalsam.

Ændring af belastningsmønsteret                 
Forekommer der en ændring i dine belastningsmønstre, skyldes det ofte andre sygdomme. Det kan være led- og knogle- eller sene lidelser. Disse lidelser medfører oftest smerter fra musklerne eller overbelastede sener. F.eks. ved slidgigt, som er beskrevet længere nede.

Arvæv i musklerne
Har du haft mange fiberspringninger, så vil der blive dannet meget arvæv i musklen, som har været sprunget. Denne arvæv kan fremskønne muskelsmerter, når du skal dyrke sport eller andre aktiviteter.

Nervetryk- eller andre nerve sygdomme
Ved nervetryk eller nervesygdomme, opstår der smerter i musklerne pga. det tryk eller den irritation som nerverne har til musklerne. Det ses dog ofte ved en diskusprolaps eller ved slidgigt.

Slidgigt
Sekundære-muskelsmerter--intext_2Man kan få slidgigt i alle knogler. Slidgigt i benene opstår typisk i knæ eller hofter, og er næsten altid ledsaget af en halten pga. de mange smerter. Når man halter, går det ud over andre muskler og led, og der opstår derved en overbelastning, fordi musklerne skal vænnes til en ny belastning. Disse belastninger går som regel udover modsat hofte eller knæ og ryggen, og med tiden vil dette give smerter.

Diskusprolaps
En diskusprolaps opstår grundet en påvirkning af en nerve, som medfører smerter i musklerne, som nerven forsyner. Derudover kan der også opstå en meget smertefuld spænding i den muskelregion, som prolapsen rammer.

Fjernsmerter
I nogle tilfælde kan muskelsmerter og ømhed komme fra de indre organer som f.eks. hjertet, galdevejene eller urinvejene. Sygdomme i hjertet kan udløse smerter i venstre skulder eller brystmusklen i samme side. Får man et galdestensanfald vil det også typisk medfører smerter, dog i højre skulder.