Artiklen indeholder reklamelinks

Vokseværk ses i dag som en lidelse for børn, mens de vokser op. For de fleste er sammenligningen af vokseværk, resultatet af at deres børn vokser, som det jo lyder i ordet. Dog har navnet og betydningen af det slet ikke noget at gøre med hinanden.

Vokseværk forekommer oftest hos børn i alderen 3 – 12 år, dog ses det også hos teenagedrenge, der er meget fysisk aktive. Hos teenagepigerne ser man kun tendens til vokseværk, når de begynder at få menstruation.

Vokseværk opstår pludseligt, og kommer altså ikke som årsag på en løbe tur eller andre aktiviteter. Det kan ske mens dit barn ser fjernsyn eller leget med Lego, og smerten kan være voldsom.

Smerten ved vokseværk, sidder oftest i benene og mere specifikt ved læggene eller forsiden af lårene. Det er også normalt, at dit barn får det i begge ben på en gang. Smerterne kommer som regel om aftenen og natten, og er ofte væk igen om morgenen.

Der findes ingen definition

Ingen ved hvad den egentlige definition af vokseværk er. Undersøgelser viser blot, at vokseværk ikke er farligt, og der er altså ingen afklaring på, hvad det er og hvorfor det kommer. Derfor har mange længer tendens til at skylde smerter over på vokseværk, da symptomerne ofte er smerter i benene, som barnet ikke kan forklare. På baggrund af det, er det derfor altid et godt råd, at forlange en mere grundet undersøgelse, hvis du ikke er tilfreds med det svar du får.

kendetegn ved voksevaerkHvad skal du holde øje med og huske?

Hvis smerterne stadig er i benene om morgen, er det ikke sikkert, at det er vokseværk. Er det tilfældet bør i søge læge. Hvis dit barn har hævede led eller halter, bør du ligeledes straks søge læge, da dette intet har at gøre med vokseværk.

Er du det mindste i tvivl om det er vokseværk, så kontakt din læge. Skulle det ikke være vokseværk men noget mere alvorligt, kan det være vigtigt at tage hånd om det med det samme. Som forældre, bør man lade læger om at stille diagnoserne. Ikke alt kan læses på nettet og ikke alt på nettet er sandfærdigt.

Tegn på vokseværk kan være:

  • Det sidder typisk i begge ben og enten ved læggene eller forsiden af lårene
  • Det varer omkring en ½-1 time
  • Det forekommer om aftenen eller natten
  • Det kommer uden nogen sammenhæng til fysisk aktivitet
  • Børn har stadig en normal bevægelighed, sammen med smerterne i benene

Behandling eller lindring af vokseværk

Der er ikke nogen umiddelbart behandling af vokseværk, det forsvinder næsten ligeså hurtigt som det er kommer. Hvis dit barn har meget ondt i sine ben grundet vokseværk, kan massage være lindrende.

En varmedunk ville kunne lette smerterne lidt og måske et is omslag ville kunne bedøve musklerne imens vokseværket er allerværst. At tage medicin imod vokseværk, er ikke nødvendigt. Dit barn kan dog få børne Panodil, men inden den ville få nogen afgørende virkning, er vokseværket højst sandsynligt gået i sig selv igen.

Vokseværk er ikke farligt, og derfor ville den bedste forklaring til jeres børn være, at det er en udvikling deres kroppe går igennem, men den er kort varig og forsvinder når den har tjent sine mål. Bliver smerterne så udholdelige, at i er nød til at give dem varmedunke eller is omslag, så prøv samtidig at distrahere dem fra at tænke på det. I kender jeres børn bedst, så lyt til hvad i føler jeres børn har behov for, når de lider af vokseværk og er i i tvivl, så kontakt en læge.