Artiklen indeholder reklamelinks

Til dagligt døjer mange danskere med hævede ømme ben.  Det kan skyldes mange forskellige årsager, som f.eks. overvægt, for lidt bevægelse og motion, dårlig blodomløb, medicin og andre sygdomme. Det er meget generende og det kan gøre ondt at have hævede ben. Disse daglige gener er i nogle tilfælde umuligt at undgå, f.eks. hvis man får medicin, som er livsnødvendigt.

Hvad er hævede ben?

Hævede ben opstår, når der dannes væskesamlinger i benene. Væsken samles i underhuden. Årsagen kan være mange, og er, heldigvis, i det fleste tilfælde ret almindelige og ikke farlige.

De hævede ben opstår, fordi der er en ubalance mellem udsivning af væsken fra blodbanerne og afløb af væsken fra vævet i benene, som løber via blodårer og lymfekar.

Hævede-ømme-benOpstår hævelsen blot i dit ene ben, så skyldes det årebetændelse, åreknuder eller som følge af operationer. Er begge dine ben hævede, kan det skyldes sygdomme i maven, hjertet eller leveren.
Har du pludselig hævede ømme ben bør du søge lægehjælp, så du kan få afklaret hvorfor dine ben er hævede, og så i muligvis kan løse problemet. De hyppigste hjælpemidler til hævede ben, er støttestrømper og vandrivende medicin.

 

Derfor får du hævede ben

Hævede-ømme-benMange danskere får blodtryksmedicin. Det er også den gruppe mennesker, som døjer mest med hævede ben eller ankler, hvilket medfører mange gener. Blodtryksmedicin er nødvendigt for de som tager det, og er derfor afhængige af medicinen. Det betyder også, at man må finde sig i disse gener hver eneste dag. Dog er det for nogle muligt, at kombinere blodtryksmedicinen med noget vandrivende medicin, som hjælper på hævelserne.

I andre tilfælde skyldes de hævede ben, overvægt. Oftest er den eneste løsning her, at tabe sig, så kroppen får bedre mulighed for, at tranportere væsken rundt.

Hvilke symptomer skal man lægge mærke til?

Strammer fodtøjet og mærker du en spændt tyngde i fødder og ankler, så skal du nok kigge på vægten også, er den steget? Din hud er begyndt at være skinnede og mere spændt. Hvor lang tid har det set sådan ud? Efter lang tid vil huden blive tykkere, rød og misfarvet. Der kan også opstå eksem, og i nogle alvorlige tilfælde sår.

Man skal dog være særlig opmærksom på, om hævningerne er vedvarende og om vægten samtidig stiger. Er det tilfældet, bør man søge læge.

Kan man undgå eller forværre, at få hævede ben?

For at undgå at få hævede ømme ben, skal man undgå at blive overvægtig. Dertil skal man også undgå at komme for meget salt på og i maden (se næste afsnit). Undgå også at blive for inaktiv, i hvert fald i for lang tid, og husk at komme op og stå og gå, hvis du f.eks. er indlagt, hvis det er muligt, eller når du er på en flyrejse.

Det gør salt ved din kropHævede-ømme-ben

Dit saltindtag bør ligger omkring 5-6 gram salt om dagen. Det svare til ca. en teske fuld salt. For meget salt kan være skyld i helbredsproblemer såsom forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme, blodpropper, mavekræft, knogleskørhed og nyresten. Og derfor bør man passe mere på, og tænke mere over hvor meget salt man får.

Der er salt i næsten alt det mad vi indtager og køber. Den mindre del af saltet kommer af det ekstra salt du selv putter i eller på maden.

Danskerne er gode til at spise hvidt brød og kødpålæg, og disse bidrager også til saltforbruget. Det er de to største kilder, men også ost, morgenmadsprodukter og junk-food bidrager til forbruget. Tænk over, hvad du putter i munden, og skær ned for saltet.