Artiklen indeholder reklamelinks

Hypermobile led er et fænomen man har kendt til i mange år, og det er typisk en arvelig sygdom. Der er mange forskellige grader af hypermobilitet, og det gør at der er forskellige hensyn og tiltag man skal tage sig.

Har du hypermobilitet, kan du i visse tilfælde selv tjekke det, men er du i tvivl, så lad være at forsøg og stille diagnosen selv. Rådfør dig med din læge, som kan teste dig.

At være hypermobil betyder, at du har løse led, og at du derved kan strække det ud over det normale. Der findes to hypermobile emner lokal hypermobilitet og generel hypermobilitet.

Lokal hypermobilitet

Her er du hypermobil i et eller nogle få led i kroppen. Det vil sige, at du kan være hypermobil i dine hænder, men uden at være det i resten af kroppen. Har du nogle få hypermobile led allerede fra du er helt ung, er der en chance for at du vokser fra det, men i nogle få tilfælde kan det også tage til.

Nogle sportsudøvere, der ikke er født med hypermobile led i kroppen, kan få det efter vedvarende og længerevarende skader. Det skyldes, at ledende bliver ved med at blive presset ud i unormale strækninger og det retter kroppen sig efter.

Generel hypermobilitet

 

hvordan afhjaelper du hybermobilitetGeneral hypermobilitet, er folk der er hypermobile i hele kroppen og det er som regel noget, der er medfødt. Mange kalder også disse mennesker for slangemennesker, idet de kan bukke, folde og dreje deres kroppe i helt unaturlige stillinger. Det ses meget i de asiatiske lande, hvor specielt deres gymnaster har disse led. Men også mange optræder med det i de kredse, hvor de kringler sig sammen i små kasser eller lignende for at underholde folk, der finder det facinerende.

I Danmark har vi også folk der er 100% hypermobile. I størstedelen af tilfældende med generel hypermobilitet, er der flest kvinder der har det. Generel hypermobilitet, er ikke noget du vokser fra.

Ømme ben?

Når det kommer til hypermobilitet kan du få meget ømme ben, dog oftest set ved den generelle hypermobilitet. Dette kan være i form af voldsomme smerter, især ved små børn. Døjer barnet med generel hypermobilitet og oveni at barnet vokser, giver det meget smerte i form af, at benet uden den rette tilgang til hypermobiliteten bliver svagt og irriteret.

Mænd som døjer med genrel hypermobilitet, har også en tendens til, når de når en hvis alder, at døje med smerter i benene og derved får gangbesvær.

Findes der behandling for hypermobilitet?

 

faa hjaelp til hubermobile led herTilgangen til behandling af hypermobilitet, afhænger helt af hvilken af de to former du har. Er det lokal hypermobilitet, skal du ikke gøre så meget. Måske vokser du fra det, og ellers skal du leve med det resten af livet. Du må huske på, at du helst ikke må bøje dine led ud over det normale – forsøg at beherske dig.

Har du generel hypermobilitet, er du højst sandsynligt født med det og vil ikke med tiden vokse fra det. I disse tilfælde skal du helst allerede fra 2 års alderen påbegynde styrketræning af dine muskler, idet du på grund af dine løse led, skal have flere muskler for at styre ledende.

Har dit barn generel hypermobilitet, vil han eller hun de første 2-3 år af deres liv, hvor de kan gå, falde oftere. Dette sker, fordi ledende ikke er ligeså stærke som de ellers i normale tilfælde burde være. Træn med barnet, men gør det til leg, så barnet ikke bliver mere påvirket end højest nødvendigt. Få dit barn til at finde en glæde i træningen, så i sammen sikre, at dit barn får nogle gode og solide led.

Løsningen på hypermobile led, er at træne din muskulatur og dine led, til hvad du har behov for i din hverdag.