Artiklen indeholder reklamelinks

De fleste kender til det at have ømme fødder. For nogle opstår det efter lange traveture, mens det for andre kan skyldes forkert og ubehageligt fodtøj. Fælles for begge er dog, at fødderne ofte kun vil være ømme i kort tid.

Der findes dog også dem, som lider af ømme fødder i en langt værre grad – og ofte i meget længere tid. For dem kan selv de mest simple hverdagsting være forbundet med smerte, hvilket i høj grad er noget, der smitter af på den generelle livskvalitet.

Når ømhed i fødderne bliver en kronisk lidelse, skyldes det ofte en lidelse, og der er altså som regel en årsag til tilstanden. Hvis man er plaget af ømme fødder skal man altså reagere og se det som et symptom på noget mere.

Årsager til ømme fødder

Der er som nævnt oven for forskellige årsager til, at fødder kan føles ømme i længere tid end normalt. Nogle årsager er simple, og kan behandles forholdsvis enkelt, mens andre er mere komplicerede, og kræver en mere kompleks behandling.

Kronisk ømme fødder kan nemlig skyldes alt lige fra knoglekræft til sportsskader. Derfor kan man altså sige, at det er vigtigt at reagere, så den helt rette diagnose kan stilles.

Udover ovenstående kan ømme fødder skyldes for eksempel:

  • Overbelastning af fødderne
  • Overvægt
  • Graviditet
  • Knyster
  • Forstuvninger
  • Ligtorne
  • Fodvorter
  • Köhlers sygdom
  • Koldbrand
  • Diabetes
  • Hælspore

Ovenstående er kun en lille del af de mulige årsager til, at fødder kan være ømme og smertefulde, men det er klart, at en overbelastning af fødderne i længere tid, især kan være med til at skabe smerte og ømhed.

Overbelastning kan give hælspore

Hælspore

Hvis du døjer med ømme fødder, kan det sagtens være, at du har hælspore. Hælspore kan være enormt smertefuldt, og kan opstå, hvis hælbenet bliver overbelastet tilstrækkeligt. Kroppen reagerer nemlig, ved at kalcificere områderne, hvor vævet hæfter på hælbenet, og hvis dette sker, opstår der en hælspore.

Hælspore forekommer hyppigst hos dem, der overbelaster fødderne over længere tid. Det kan for eksempel være sportsfolk eller overvægtige mennesker. Hælspore kan dog også forekomme hos mennesker med stive haser og mennesker med foddeformiteter.

Hvis du er i risikogruppen for hælspore, bør du overveje at forebygge tilstanden. Det kan du gøre ved hjælp af indlæg til trykaflastning, som også bruges til behandling af hælspore. Som eksempel kan nævnes indlæggene fra Liqua Care, der også virker støddæmpende, og altså er en god behandlingsmulighed, hvis man er nødsaget til at stå eller gå i længere tid.

For at undgå forværring af hælsporerne eller for at undgå at øge risikoen, bør man desuden undgå at benytte sig af fodtøj med dårlig stødabsorption samt at øge belastningen af fødderne yderligere.

Symptomer på hælsporer

En hælspore kan være undervejs længe, og der kan altså gå lang tid, før en hælspore bliver et decideret problem i hverdagen. Det er bare sådan, at når først en hælspore har udviklet sig, vil man opleve enorme smerter og have svært ved både at gå og stå.

Hvis man har hælspore, vil man opleve, at smerterne forekommer under eller på indersiden af hælen. Derudover vil smerterne typisk være værst, når man påbegynder en aktivitet som for eksempel gang eller løb.

Endeligt vil man opleve, at smerterne vender tilbage igen og igen, når man har været aktivt, og at de først mindskes, når foden er varmet op.