Artiklen indeholder reklamelinks

Der er ikke noget værre end ømme muskler efter en god omgang træning. Dog vil nogen mene, at man er sikker på, at man er i live herefter, og at det hører sig til, for ellers har man ikke ydet nok.

De ømme muskler gør, at din ydeevne bliver nedsat. Derfor er der mange, som nøjes med at træne hver anden dag, eller træner forskellige muskler alle dage. Det gør man for, at musklerne kan samle sig og det kræver ro.

Årsagen til muskelsmerter kommer oftest af overbelastning og træningsømhed, og kan lindres med fx muskel- eller tigerbalsam. Det er blot to af mange årsager, så smerterne kan skyldes andre tilstande også. Disse andre smerter kaldes sekundære smerter. Nogle gange kan årsagen også være uvis, årsagen til smerterne vides ikke.

Forebyg-ømme-muskler--intext_1Den hyppigste form for muskelsmerte er træningsømhed. Den opstår efter træning. Det kan være dagen efter eller to dage senere. Denne ømhed kommer, fordi dine muskler er blevet trænet enten kraftigt eller på en uvant måde. Sådanne smerter forsvinder af sig selv. Der kan gå op til en uge før træningssmerterne er væk. I denne periode er man ikke i tvivl om, at kroppen er i live.

Muskelsmerter som opstår efter træning. Kommer kun hvis du træner så hårdt, at der opstår brister og overrivninger i muskelfibrene. Så hvis du ikke oplever smerter efter træning, har du ikke gjort det godt nok, eller du har i hvert fald ikke udfordret dine evner nok. Dog kan det som regel ikke undgås at få en smule ondt efter træning, om du har ydet maksimalt eller ikke.

Forbyg smerterne

Sørg for at træne på det niveau din krop kan holde til. Især hvis du har fået nye øvelser. Det er øvelser kroppen ikke er vant til i ligeså høj grad som de øvelser du normalt laver. Kroppen skal have tid til at vænne sig til øvelsen. Det kan tage op til 2-3 uger, før kroppen er tilpas med øvelsen. Indtil da, skal du ikke yde dit maksimale og ikke overdrive med vægt eller gentagelser. Herefter skal du træne regelmæssigt, så musklerne bliver vænnet til den nye træningsøvelse eller form. Brug gerne sports- eller kinesiotape til at beskytte dine muskler med.

Har du hørt om opvarmning? Opvarmning har altid stået først på træningsskemaet og gør det stadig. Det betyder virkelig meget for musklerne, at de bliver varmet op inden træningen for alvor starter. Opvarmer du altid vil du også opleve, at muskelømheden ikke er så stor efter træning.

Har du så hørt om nedvarmning? Det er der til gengæld ikke ret mange der benytter sig af. Ligesom opvarmning, har kroppen også brug for nedvarmning. Det sker i den sidste del af din træning, hvor du skal skrue ned for tempoet, vægten og de hårde øvelser. På den måde får du fjernet en del affaldsstoffer, som hober sig op i musklerne under træningen, og de giver ømhed.

Efter træning

Forebyg-ømme-muskler--intext_3Stræk altid musklerne ud efter træning, eller lad være. Det har vist sig at udstrækningen efter træning ikke betyder noget for din ømhed. Dog kan forsigtige strækøvelser have en virkning. Det skal gøres 3-4 timer efter du har trænet – ikke nemt at huske, men det hjælper på ømheden.                 Der er dog mange, der mener at udstrækningen er godt for musklerne. Da det øger bevægeligheden i bindevævet, som sidder omkring musklerne.

Har du mange problemer med muskelømhed efter træning, så skal du straks derefter tage et iskoldt bad. Det skal være ISKOLDT gerne under 15 grader. Hvorfor? Fordi det kolde vand hæmmer betændelsestilstanden i musklerne, så de netop ikke udvikler sig til muskelsmerter.

Ømheden kan også mindskes, hvis man vælger at spise det rigtige efter træning. F.eks. protein og kulhydrat. Det forebygger ømheden og du sikre dig, at musklerne kommer sig hurtigere. Dertil er det også godt at spise antioxidanter fra f.eks. frugt, og omega 3 fedtsyre f.eks. fra fede fisk. Det forebygger ømheden i musklerne som der kan gå betændelsestilstande i.

Til sidst, som også er nævnt før i denne artikel, skal man planlægge sin træning. Man skal holde en såkaldt restitutionstræning dag, hvor man ikke yder alt hvad man kan, og hvor man træner andre muskler end den foregående dag. Faktisk kan en cykel- eller løbe tur og reducere dine muskelsmerter.